Code 95 halen als vrachtwagen- of buschauffeur

Europese snelwegen

Wist jij al dat code 95 halen verplicht is voor vrachtwagen- en buschauffeurs? Het komt regelmatig voor, dat gedacht wordt dat men aan een rijbewijs voldoende heeft. Dit is echter niet het geval! Enkel wanneer je een vrachtwagen of busje als privépersoon zou gebruiken, is het toegestaan om het voertuig zonder code 95 te besturen. In veel gevallen worden de vrachtwagens en busjes gebruikt in opdracht van een bedrijf. Reden genoeg om je in te schrijven voor een cursus om deze code 95 te behalen. In dit artikel lees je meer over hetgeen code 95 precies inhoudt voor vrachtwagen- en buschauffeurs.

Code 95 halen

Rijschool maakt code 95 halen mogelijk

In veel gevallen is code 95 halen mogelijk bij de rijschool waar je eerder ook rijlessen gevolgd hebt voor je bus- of vrachtwagenrijbewijs. Het behalen van code 95 is mogelijk door een zogenaamde nascholingscursus te volgen. Het volgen van deze cursus is vanzelfsprekend alleen mogelijk, wanneer je al in het bezit bent van je vrachtwagenrijbewijs of een rijbewijs voor het besturen van bussen. Na het behalen van de cursus zal deze code aan je rijbewijs worden toegevoegd. Informeer eens bij de rijschool waar je in het verleden lessen hebt gevolgd, of ze deze mogelijkheid aanbieden.

Bus

Code 95 verloopt na vijf jaar

Na het behalen van je code 95-cursus is het niet mogelijk om onbeperkt als vrachtwagen- of buschauffeur te werken. Na vijf jaar wordt deze code 95 ongeldig verklaard en zal je de cursus opnieuw moeten volgen om de code te verlengen. Begin op tijd met het aanvragen van de cursus en het volgen van de bijbehorende lessen. Zo weet je zeker, dat je gewoon als vrachtwagenchauffeur kunt blijven werken. Rijscholen bieden regelmatig cursussen aan. Je hoeft hier zodoende niet lang op te wachten, als je lopende code 95-certificaat verlengd moet worden met een nieuwe cursus.